Wat is een LAMP server?
- Gepubliceerd: 2017-10-16 15:12
- Bijgewerkt: 2017-10-16 15:12
- Auteur: Daan de Vos
In dit artikel leg ik uit wat een LAMP server is, waarom een LAMP server handig is en hoe de servers van Acosh ongeveer in elkaar zitten.
LAMP staat voor Linux, Apache, MySQL en PHP:
Linux is een besturingssysteem (net zoals Windows 10).
Apache is een HTTP server, die maakt het mogelijk dat jouw requests (opvragen) naar een website verwerkt wordt.
MySQL is een DBMS (Database Management System), hier wordt alle data opgeslagen. Dit blog post staat nu bijvoorbeeld in een database.
PHP is een programmeertaal en staat voor Hypertext Preprocessor. In deze programmeertaal kun je lastige logica programmeren, bijvoorbeeld een moeilijke berekening uitrekenen.
Een LAMP server is dus een linux server (bijvoorbeeld Ubuntu) die alle bovenstaande 'elementen' ondersteund. In tegenstelling tot Windows 10 is het gebruikelijk om een LAMP server zonder interface op te zetten. Dit betekend dat je niet zoals je nu hebt een mooi login scherm hebt om in te loggen. Om op een LAMP server in te loggen heb je je commandline/terminal nodig. Je logt dan via de terminal in door een commando uit te voeren, in dit geval bijvoorbeeld: `ssh gebruiker@server-address`.
Acosh heeft zelf LAMP servers, tijdens de ontwikkeling van die servers is gelet op veiligheid en snelheid. Ik maak bijvoorbeeld gebruik van firewalls die custom ingesteld zijn. De servers van Acosh zijn specifiek aangepast om het Laravel Framework zo netjes en efficiënt mogelijk te draaien. Voor oudere webapplicaties zijn ook servers beschikbaar, alleen is het onderhoud hiervan ingewikkelder, dus zijn deze duurder.
Je hebt als klant bij Acosh geen toegang tot de server, dit om veiligheidsredenen. De servers zijn ingericht om enkel mij toegang te verschaffen.
Indien je meer vragen hebt over de servers van Acosh kun je e-mailen naar [email protected].